Изборник Затворити

Црна трулеж – рано стартовање

Нашли смо симптоме на лишћу на неколико локалитета по Србији. Црна трулеж изгледа сасвим безопасно сада, и лако се може десити да се уопште не уочи. Некротичне пеге на лишћу могу да личе на неке обичне ожеготине. И то се може пронаћи сваке године. Тек појава пикнида у виду ситних црних тачкица у оквиру некротичне пеге може се дефинитивно констатовати да је у питању гљивична болест – Црна трулеж.

Оно што ову годину чини специфичном је то што су се пикниди појавили прилично рано. Појава пикнида у оквиру пега значи да је Црна трулеж спремна за секундарну инфекцију која може бити веома јака. Како сада стоје ствари, лоза улази у фазу цветања и биће јој потребна заштита против Црне трулежи почев од прецветавања, па надаље. До сада није било потребе. Препарати који успешно сузбијају Црну трулеж су: Манкогал, Дитан, Фолпет. И има назнака да добар ефекат сузбијања показују и Стробилурини: Сигнум, Промеса. Препарати на бази бакра одувек имају добру ефикасност у сузбијању Црне трулежи.

Кад су пикниди сазрели

Када су пикниди сазрели да пуцају и испуштају пикно споре за нове инфекције, свака киша која оставља лишће неколико сати у мокром стању може донети јаке инфекције. Стога треба обратити пажњу да депозит препарата буде нанешен на лишће пре него киша падне. Практично, киша која пада треба да раствори препарат који је већ на листу, и који би требало да спречи клијање спора и инфекцију. Једино је ово сигуран начин заштите. И овако треба да буде све до фазе затварања гроздова. Током 2014. године, црна трулеж је у озбиљној мери учествовала пропадању грожђа. Само је тада било тешко разликовати је од пламењаче која је такође била на врхунцу своје моћи.

Добро наштеловани атомизери, правилно дозирани препарати и по хектару и по количини воде, као и правилно потрошена количина воде по хектару, свакако ће учинити да заштита буде ефикасна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 8 =