Изборник Затворити

Заштита винове лозе на летњим врућинама

Заштита винове лозе на летњим врућинама је посебна прича. Топло време и јако сунчево зрачење свакако не иде у прилог развоју болести у виноградима. За време претходног кишног периода дошло је до примарних инфекција пламењачом. Међутим, изузетно топло време и веома мала влажност ваздуха довели су до тога да споре у великој мери изгубе клијавост. Тако је опасност од пламењаче значајно смањена. Пламењача се може вратити у кондицију врло брзо, уколико се догоде честе кише и дуго трајање влажног лишћа тако да свакако треба наставити са праћењем. Што се тиче пепелнице, она воли дане када нема директног сунчевог зрачења тако да је сада њен развој значањо успорен. Ипак, прве симптоме пепелнице треба тражити када почне жетва пшенице, и то је чињеница која се понавља јако дуго. Веома је важно наћи те почетне симптоме пепелнице. И, уколико се она нађе у винограду, треба интензивном и паметном заштитом спречити њен даљи развој.

Болест којој ово време одговара је свакако ESCA и можемо очекивати појаву првих симптома током врелих летњих дана. Конвенционална заштита овде неће помоћи, макар се за сада тако тврди, зато је важно одржавати фитосанитарну хигијену засада, односно искрчити и уклонити све чокоте или макар делове чокота који показују симптоме.

Цикада која преноси фитоплазму је сада у активном лету, тако да је време за други третман против овог инсекта. Оно што је код фитоплазме важно још једном поновити јесте да се инфекције које се дешеавају ове године виде по симптомима тек следеће године. Значи, чокоти који ове године покажу симптоме инфицирани су претходних година. И зато не треба бити обесхрабрен у сузбијању цикаде, јер ће њено сузбијање ове године довести до тога да се у следећим годинама појављује све мање симптома.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − sixteen =