Изборник Затворити

Шта после пролећних мразева у винограду?

пролећних мразева

Високе температуре током марта месеца довеле су до ранијег кретања винове лозе која је последњих дана претрпела оштећења од позних пролећних мразева који су се догодили у претходних 10-ак дана.

У сваком случају млади ластари винове лозе су јако осетљиви на ниске температуре тако да и температуре од -0,5 степени доводе до оштећења. Температуре од -2 степена доводе до потпуног измрзавања малдих ластара. Окца која се нису развила нису ни претрпела оштећења тако да ће се она развити и донети грожђе.

Велике помоћи нема код измрзлих младих ластара. Губитак приноса је неминован. Оно што ће се десити јесте да ће лоза покренути ластаре из суочица (то су споредна окца која се налазе у пазуху ластара). Aли, ова окца најчешће немају грожђе или имају ситне гроздиће са малим бројем бобица.

Постоји уверење да третмани аминокиселинама могу довести до опоравка лозе, и то је сасвим тачно. Aли, оне не могу повратити измрзле цвасти. Ове године ћемо поставити огледе са аминокиселинама како бисмо видели шта тачно исхрана лозе аминокиселинама и биостимулаторима може да донесе.

У сваком случају заштита се радити мора, вероватно не у оном интензитету као кад је грожђе ту. Aли, треба спречити превремену дефолијацију коју доноси пламењача као и настањивање пепелнице и црне трулежи у винограду. Код делимично оштећених винограда вероватно ће принос бити мањи, али су изгледи за бољи квалитет грожђа велики.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =