Изборник Затворити

ЕСКА – комплексна bolest vinove loze

Све чешће се чује међу виноградарима да се чокоти суше и да је то ЕСКА. И то је тачно. И за сада се и зна да је то комплексна болест винове лозе, да је доказано да је изазивају 3 гљиве:

Phaemoniella chlamydospora
Phaeoacremonium aleophilum i 
Fomitiporia mediterranea

Ове три гљиве у комбинацији изазивају некрозу (труљење) унутрашњег дела стабла штоза коначну последицу има сушење целе биљке.

Постоје два типа симптома:

1. Акутни тип симптома који се може видети тако што се у току летњих месеци појединачни чокоти једноставно потпуно осуше и то за пар дана.

2. Хронични тип симптома који се огледа најпре у хлорози, а потом и у некрози делова листа између нерава, дехидратација и сушење гроздова, сушење ластара који добијају црну боју и престају са растом.

Још један од важних типова симптома који се често превиди је и уздужно пуцање стабла.

Сузбијање

Директно сузбијање практично не постоји. Каже се да препарати на бази гљиве из рода Трицходерма могу да утичу да не дође до инфекције. Трицходерма врсте су иначе познате као гљиве које могу да нападну друге патогене. One имају антагонистичко деловање пре свега према патогенима тла. Наша је претпоставка да уз правилну примену ових препарата могу да се постигну одређени ефекти, мада то у пракси нисмо видели још увек.

За сада је важно да се у винограду на време примети присуство ЕСКА болести. Пошто се зна да гљиве улази у биљку преко повреда које се наносе резидбом. Вероватно и преко повреда после града. Такође и преко отвора на ластарима који настају приликом опадања лишћа. Pотребно је ове отворе што боље дезинфиковати. За сада су за те прилике доказани препарати на бази бакра.

Споро се развија

Добра вест је и то да се ЕСКА јако споро развија и да јој је потребно неколико година да се спусти до кореновог врата, односно до спојног места на коме је извршено калемљење. Ова ситиуација даје довољно времена опрезним виноградарима да на појаву првих симптома на лишћу, из доњег дела стабла однегују један здрав ластар и да тако формирају ново стабло на истом корену. Јако је важно да се приликом уклањања зараженог стабла место пресека одмах дезинфикује.

Такође, има и разлике у осетљивости међу сортама винове лозе. На терену смо до сада приметили значајнију појаву ЕСКА болести на Каберне Совињону, Франковки, као и на Белом Совињону. Свакако, док се не дође до нових сазнања, опрез је најбољи пријатељ у борби против ЕСКА болести. Правовремено уклањање биљака које показују и најмање симптоме ове болести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 9 =