Izbornik Zatvoriti

Veštačka inteligencija u zaštiti vinove loze

Nije baš uvek lako razumeti procese koji se dešavaju u prirodi. Da bi uopšte mogli ozbiljno razmišljati o zaštiti vnove loze od bolesti i štetočina pre svega je potrebno vrlo dobro poznavati i razumeti biološke cikluse razvoja bolesti vinove loze. Sa takvim predznanjem imate dobre šanse da se zaštite, međutim problemi nastupaju u preciznom i kontinuiranom praćenju meteoroloških prilika baš na tom terenu, od kojih jako zavisi brzina i intenzitet razvoja bolesti vinove loze.

Svaki teren ima svoje osobenosti koje veoma utiču na kvalitet i organoleptičke osobine grožđa a kasnije i vina. Za one koji žele grožđe sa maksimalno razvijenim osobinama koje su za dati teroar karakteristične izuzetno je važno dobro poznavanje meteoroloških prilika na tom lokalitetu, kao i njihovo analiziranje i upoređivanje sa ranijim prilikama.

Uvođenjem meteoroloških stanica koje su postavljene u samim vinogradima stvara se mogućnost da se na najbolji mogući način isprate svi meteorološki događaji koji se na datom terenu smenjuju. Ovakve stanice daju mogućnost da kao vinogradari trenutno dobijate informacije o temperatruri, vlažnosti vazduha, pravcu i intenzitetu vetra, količini padavina, što u velikoj meri utiče na donošenje odluke o momentu zaštitnih tretmana kao i o izboru preparata za zaštitu. A sve to omogućuje na kraju kvalitetno i sugurno vođenu zaštitu vinove loze kao i smanjenje troškova zaštite vinove loze.

E sad, pored ovih konkretnih i trenutnih benefita, na duži rok ovakve merne stanice omogućiće da se sam teroar razume još bolje. Ako imate sve ove podatke za nekoliko godina unazad moći ćete da znate vrlo precizno vremenski period kada vegetacija kreće, u kojim periodima su bile najveće opasnosti od napada bolesti, kada se vegetacija završava i slično. Još ako se zabeleže momenti berbe, pa se podaci koji se dobijaju analizom šire, i kasnije vina, ubace u softver, moći će da se prilično pouzdano zna kada je optimalan momenat za berbu grožđa i postizanje najboljeg kvaliteta grožđa.

Opšta dobit kroz veći broj godina beleženja podataka i njihovog analiziranja je višestruka. A za sve one koji žele da se ozbiljno i promišljeno bave vinogradarstvom i vinarstvom i sada je prisustvo ovakvih softvera poželjno, a u budućnosti verovatno i neophodno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 10 =