Изборник Затворити

Вештачка интелигенција у заштити винове лозе

Није баш увек лако разумети процесе који се дешавају у природи. Да би уопште могли озбиљно размишљати о заштити винове лозе од болести и штеточина пре свега је потребно врло добро познавати и разумети биолошке циклусе развоја болести винове лозе. Са таквим предзнањем имате добре шансе да се заштите. Међутим проблеми наступају у прецизном и континуираном праћењу метеоролошких прилика баш на том терену, од којих јако зависи брзина и интензитет развоја болести винове лозе.

Сваки терен има своје особености које веома утичу на квалитет и органолептичке особине грожђа, а касније и вина. За оне који желе грожђе са максимално развијеним особинама које су за дати тероар карактеристичне изузетно је важно добро познавање метеоролошких прилика на том локалитету, као и њихово анализирање и упоређивање са ранијим приликама.

Метео станице у виноградима

Увођењем метеоролошких станица које су постављене у самим виноградима ствара се могућност да се на најбољи могући начин испрате сви метеоролошки догађаји који се на датом терену смењују. Овакве станице дају могућност да као виноградари тренутно добијате информације. О температрури, влажности ваздуха, правцу и интензитету ветра, количини падавина… Што у великој мери утиче на доношење одлуке о моменту заштитних третмана као и о избору препарата у заштити винове лозе. А све то омогућује на крају квалитетно и сугурно вођену заштиту винове лозе као и смањење трошкова заштите лозе.

Е сад, поред ових конкретних и тренутних бенефита, на дужи рок овакве мерне станице омогућиће да се сам тероар разуме још боље. Ако имате све ове податке за неколико година уназад моћи ћете да знате врло прецизно временски период када вегетација креће, у којим периодима су биле највеће опасности од напада болести, када се вегетација завршава и слично. Још ако се забележе моменти бербе, па се подаци који се добијају анализом шире, и касније вина, убаце у софтвер, моћи ће да се прилично поуздано зна када је оптималан моменат за бербу грожђа и постизање најбољег квалитета грожђа.

Општа добит кроз већи број година бележења података и њиховог анализирања је вишеструка. А за све оне који желе да се озбиљно и промишљено баве виноградарством и винарством и сада је присуство оваквих софтвера пожељно. А у будућности вероватно и неопходно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 8 =