Изборник Затворити

Фитотоксичност код младих засада винове лозе изазвана хербицидима

засада

ЗПодизање нових засада винове лозе је комплексан и захтеван посао за који је потребно пуно знања и озбиљно добра логистика. Један од важних сегмената је сузбијање корова у тек посађеним виноградима. Уз све мање расположивих радника који би механички сузбијали корове, хемијско сузбијање корова је мера која може бити од великог значаја. Младим калемовима је потребно да се развијају сами. Без корова како би могли најбоље да искористе влагу из земљишта и сунчеву светлост и развили се што боље у првој години. Упркос томе што нема пуно регистрованих хербицида за сузбијање корова у младим виноградима ипак постоје јако добра решења.

Обзиром на то да су калемови најчешће парафином прекривени из пуно разлога, тај парафин је у исто време и физичка заштита калема од свих спољих утицаја. Ова чињеница оставља могућност да се уради третирање земљишта непосредно после садње а пре развијања првих окаца. За ову прилику најчешће се користе хербициди на бази пендиметалина ( Стомп, Стомп аква, Занат…). И могу се комбиновати са препаратима на бази тербутилазина (Резон, Тербис…).

Они ће спречити клијање и ницање великог дела једногодишњих корова уколико буде падавина. А падавина у ово доба године увек буде мање или више. Ови земљишни хербициди задржавају се у површинским слојевима земљишта дубине 5 до 10 цм. То им даје такозвану позициону селективност. И што искључује сваку могућност деловања на корен младе саднице који почиње на дубини од 25 до 30 цм. Уколико се на парцели налазе корови који су већ никли, овој хербицидној смеши може се додати неки од хербицида на бази глифосата у ниским дозама без икакве бојазни да ће нашкодити калемовима. Оваквим третманом хербицида свакако се може у значајној мери задржати развој корова и до 2 месеца. Што је и више него довољно како би се обавили други послови у младом винограду.

Шта још ?

Слична процедура се може примењивати и у другој години подизања винограда. Са том разликом да један детаљ може проузроковати озбиљне проблеме. За разлику од прве године, саднице су у другој години без заштите парафина, и што је још важније у ово време завршена је резидба, и на садницама постоје отворени пресеци после резидбе. Управо овај „детаљ“ омогућиће да хербицидна смеша прође у унутрашњост биље и направи јаку фитотоксичност. О овоме треба посебно водити рачуна приликом примене хербицида. Уколико има оваквих пресека треба избећи примену хербицида, или урадити третман хербицидиима пре резидбе младих биљака.

Такође, уколико се деси да се закасни са применом хербицида, па окца набубре и појаве се први млади листићи, такође ће доћи до фитотоксичности. Али, у овом случају штета неће бити тако велика, јер ће младе биљке активирати неки од спавајућих пупољака. Доћи ће само до малог кашњења у стартовању вегетације што у суштини и није неки проблем. У сваком случају хербициди могу много да помогну али свакако је неоходан велики опрез приликом њихове примене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =