Изборник Затворити

Прскање на нервној бази

Постоји једна појава у наших виноградара, а то је да се заштита винове лозе спроводи хаотично, неправилно и често из страха. Овоме су у многоме допринели апотекари који продају препарате и само им је то важно, често немају знања и интересовања шта се напољу догађа, па се препоруке обављају шаблонски и механички, што је најчешће нетачно. Добар допринос овој ситуацији дају и менаџери продаје из хемијских кућа (до душе не сви) који су у трци за остварењем сопственог плана продаје, и у тој трци често дође и до претеривања са третманима – што несвесно, што свесно.

Виноградари нису криви. Они само покушавају да што боље заштите своје винограде и да буду колико је могуће мирни у лошим временским условима, али то није довољно. Заштита винове лозе тражи праћење сваке болести појединачно, познавање фаза развоја сваке болести и њихово поклапање са осетљивим фазама у развоју лозе као и временским условима, и тек са оваквим приступом можете одабрати добру комбинацију препарата у правим тренуцима.

Оно што је постало манир јесте да се прска често, и свим препаратима против свих болести, и овај манир није појединачни проблем, већ тражи системско решење. И да не испадне да ми овде само јадикујемо, јер то није наш манир, можемо путем нашег портала да колико толико помогнемо у исправљању ове криве Дрине. У том смислу стојимо на располагању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + three =