Изборник Затворити

Уљаста пега

Уљаста пега – нашли смо је… И нисмо једини, има је углавном свуда. Појавили су се симптоми примарних инфекција од пламењаче. Карактеристичне уљасте пеге са лица лишћа које имају спорулацију на наличју листа недвосмислено потврђују да су се примарне инфекције догодиле у претходном кишном периоду. Важно је да се ова појава региструје на време, јер овај догађај усмерава даљи концепт сузбијања пламењаче. И да се одмах разумемо, ситуација не тражи хитну и паничну реакцију, већ само тражи повећану будност.

Како је најављено стабилно време у наредних неколико дана значајних промена неће бити, међутим уколико лоза следећу кишу сачека незаштићена, може да уђе у озбиљнију опасност. Разлог више за повећану будност је и то што лоза улази у фазу цветања када су цвасти и будући гроздови веома осетљиви према пламењачи.

Из свега произилази препорука да се уради заштита винограда пре следеће кише, или на почетку цветања без обзира на кишу.

Овога пута бирамо озбиљне препарате. Потребан је брз и лак системик који се добро креће кроз биљку, јер ће пораст лозе после ових киша бити експлозиван. Наша препорука за овај третман је ФАНТИК М, млађи и бржи брат близанац Ридомилов. Добро прати пораст, а делује и након обављених инфекција. Ридомил и његова добра копија Алијанса вероватно чекају следећи третман – прецветавање. Али, о том по том.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 2 =