Изборник Затворити

Дани примарних инфекција

Пало је сигурних 30 литра по метру квадратном. Свуда. То је више него довољно за примарне инфекције кад говоримо о падавинама. Температуре су ограничавајући фактор и ових дана су на граници за примарне инфекције. Али, како падавине трају доста дуго, старо, мртво лишће је добро натопљено, а млади листови су такође мокри дуже време, па је моје мишљење да ће без обзира на температуре доћи до инфекција. Уосталом, то ће показати појава првих уљастих пега које ће бити могуће пронаћи најраније за викенд, односно 08 -10. маја.

Да се одмах разумемо, примарне инфекције не наносе штету лози, и у том смислу нема бојазни, њихову појаву треба тачно забележити, јер се од тог тренутка мења концепт сузбијања пламењаче. Тачније, од тада практично почиње њено сузбијање.

Уколико се пеге појаве, а време настави да буде нестабилно, мање количине падавина могу довести до брзог развоја пламењаче. Тако је свакако важно да се у наредне третмане укључе контактни препарати типа: Манкогал, Фолпет, Дитан… Може се укључити и фосетил алуминијум, уколико је најављен наставак падавина. Дозе су пуне хектарске, а размак између два третмана 7 дана.

Идемо…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + three =