Izbornik Zatvoriti

Dani primarnih infekcija

Palo je sigurnih 30 litra po metru kvadratnom. Svuda. To je više nego dovoljno za primarne infekcije kad govorimo o padavinama. Temperature su ograničavajući faktor i ovih dana su na granici za primarne infekcije. Ali, kako padavine traju dosta dugo, staro, mrtvo lišće je dobro natopljeno, a mladi listovi su takođe mokri duže vreme, pa je moje mišljenje da će bez obzira na temperature doći do infekcija. Uostalom, to će pokazati pojava prvih uljastih pega koje će biti moguće pronaći najranije za vikend, odnosno 08 -10. maja.

Da se odmah razumemo, primarne infekcije ne nanose štetu lozi, i u tom smislu nema bojazni, njihovu pojavu treba tačno zabeležiti, jer se od tog trenutka menja koncept suzbijanja plamenjače. Tačnije, od tada praktično počinje njeno suzbijanje.

Ukoliko se pege pojave, a vreme nastavi da bude nestabilno, manje količine padavina mogu dovesti do brzog razvoja plamenjače. Tako je svakako važno da se u naredne tretmane uključe kontaktni preparati tipa: Mankogal, Folpet, Ditan… Može se uključiti i fosetil aluminijum, ukoliko je najavljen nastavak padavina. Doze su pune hektarske, a razmak između dva tretmana 7 dana.

Idemo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 2 =