Izbornik Zatvoriti

Štelovanje atomizera – vrlo ozbiljan posao

Ovo je stvar na koju se često ne obraća dovoljno pažnje. Sve uradimo kako treba, kupimo odličan preparat, odredimo dobru dozu, tretiramo u pravom trenutku, a atomizer radi pod niskim pritiskom. Računamo da smo prskali, a prskanja kao da nije ni bilo. Tehnika tretiranja je podjednako važna kao i svi drugi činioci u zaštiti vinove loze.

Pre svega, treba znati da bez vazdušne podrške (ventilatora) nema kvalitetnog prskanja loze. Bez obzira na to da li je preparat sistemičan ili kontaktni, vrlo je važno da njegova aplikacija bude dobra. Samo uz pomoć ventilatora preparat dospe skoro na sve delove loze, svaka druga improvizacija će koštati puno, pogotovo u teškim godinama za zaštitu kao što je bila prošla.

Brzina kretanja agregata (traktor + atomizer) je, takođe, bitna. Pošto je pumpa vezana za kardansko vratilo traktora, to znači da će pritisak koji pumpa stvara biti direktno zavistan od broja obrtaja motora traktora. Ukoliko se traktor vozi nekim većim stepenom prenosa (veća brzina), broj obrtaja motora je mali, pa samim tim i pritisak pumpe je nizak i aplikacija loša. Ovde je teško dati precizne instrukcije za tretiranje, jer je svaki agregat priča za sebe. Veliki je broj tipova atomizera, a još veći broj tipova traktora, pa je svaki sklop priča za sebe i zahteva posebno štelovanje. Kod traktora Fergusona (IMT) najčešća brzina kretanja je 3. sprohodna (4. sporohodna za novije modele) ili 1. brzohodna, sa brojem obrtaja motora oko 1.500. Pritisak atomizera ne bi trebalo da bude ispod 10 bara.

U suštini, parametar za štelovanje bi trebalo da bude potrošnja vode po hektaru. Nema kvalitetnog tretiranja bez 600 do 800 litra vode po hektaru kada loza ima razvijenu punu lisnu masu. U početnim tretiranjima potrošnja vode ide od 200 do 300 litra po hektaru, a u punoj vegetaciji ima slučajeva gde se troši i po 1000 litra vode po hektaru, u zavisnosti od gustine biljaka i visine formiranih špalira. Usklađivanjem brzine kretanja i pritiska pumpe atomizera postiže se kvalitetna aplikacija preparata na biljku i samim tim uspešno delovanje preparata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 1 =