Изборник Затворити

Штеловање атомизера – врло озбиљан посао

Ово је ствар на коју се често не обраћа довољно пажње. Све урадимо како треба, купимо одличан препарат, одредимо добру дозу, третирамо у правом тренутку, а атомизер ради под ниским притиском. Рачунамо да смо прскали, а прскања као да није ни било. Техника третирања је подједнако важна као и сви други чиниоци у заштити винове лозе.

Пре свега, треба знати да без ваздушне подршке (вентилатора) нема квалитетног прскања лозе. Без обзира на то да ли је препарат системичан или контактни, врло је важно да његова апликација буде добра. Само уз помоћ вентилатора препарат доспе скоро на све делове лозе, свака друга импровизација ће коштати пуно, поготово у тешким годинама за заштиту као што је била прошла.

Брзина кретања агрегата (трактор + атомизер) је, такође, битна. Пошто је пумпа везана за карданско вратило трактора, то значи да ће притисак који пумпа ствара бити директно завистан од броја обртаја мотора трактора. Уколико се трактор вози неким већим степеном преноса (већа брзина), број обртаја мотора је мали, па самим тим и притисак пумпе је низак и апликација лоша. Овде је тешко дати прецизне инструкције за третирање, јер је сваки агрегат прича за себе. Велики је број типова атомизера, а још већи број типова трактора, па је сваки склоп прича за себе и захтева посебно штеловање. Код трактора Фергусона (ИМТ) најчешћа брзина кретања је 3. спроходна (4. спороходна за новије моделе) или 1. брзоходна, са бројем обртаја мотора око 1.500. Притисак атомизера не би требало да буде испод 10 бара.

У суштини, параметар за штеловање би требало да буде потрошња воде по хектару. Нема квалитетног третирања без 600 до 800 литра воде по хектару када лоза има развијену пуну лисну масу. У почетним третирањима потрошња воде иде од 200 до 300 литра по хектару, а у пуној вегетацији има случајева где се троши и по 1000 литра воде по хектару, у зависности од густине биљака и висине формираних шпалира. Усклађивањем брзине кретања и притиска пумпе атомизера постиже се квалитетна апликација препарата на биљку и самим тим успешно деловање препарата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =