Izbornik Zatvoriti

Hloroza vinove loze – da li je moguće da ne znamo zbog čega se javlja?

Hloroza vinove loze se javlja svake godine u većoj ili manjoj meri. Ove godine se javila u većoj meri nego obično. Uglavnom na belim sortama (tamjanika, sovinjon beli, smederevka) krenula je stidljivo, ali poslednjih dana uzima maha. Na lišću, i to uglavnom mlađem, javljaju se zone između nerava koje su svetlo obojene, listovi imaju manju površinu, a internodije su skraćene. Kada se javi u jačem obliku, na lišću se mogu videti čak i nekrotične zone. Ovi simptomi definitivno upućuju na zaključak da se radi o nekom fiziološkom problemu. Žuto lišće znači da nema hlorofila u lišću, a bez hlorofila nema fotosinteze, a bez fotosinteze nema šećera i dalje ništa ne treba da se kaže.

Presecanjem drvenastog dela stabla utvrdili smo da se ne radi o bolestima drvenastog dela loze tipa ESCA ili Eutipa, iako simptomi na listovima dosta liče, na drvenastim delovima još uvek nema simptoma. Ono što je, takođe, specifično jeste činjenica da se hloroza javlja na pojedinačnim čokotima koji rastu pored potpuno normalnih čokota. U slučaju nedostataka u ishrani nelogično je da će jedna biljka pokazati simptome nedostatka, a druga koja je pored nje izgledati zdravo.

Obično se hloroza vezuje za neke nedostatke u ishrani, i to najčešće za nedostatak gvožđa, međutim ovoga puta to nije slučaj. Na nekoliko lokaliteta probali smo različita đubriva sa naglašenim sadržajem gvožđa i bljke nisu odreagovale. Nakon toga smo probali đubriva sa svim potrebnim mikroelementima zajedno sa biostimulatorima koji iniciraju usvajanje hraniva i čekamo rezultate. Ukoliko ovo ne bude pomoglo, pokušaćemo sa nekim azotnim đubrivima za folijarnu primenu i, evenutalno, sa amino kiselinama.

Za sada možemo da nagađamo o čemu se zapravo radi. Možda su prošlogodišnje kiše napravile poremećaj u zemljištu i u učešću pojedinih elemenata u adsorptivnom kompleksu zemljišta. Mi, svakako, na dnevnom nivou, pratimo razvoj ovih simptoma i svaki novi pomak u dijagnozi saopštavaćemo na ovom sajtu. U tom smislu pozivam stručnu vinogradarsku javnost da uzme ovo u obzir i eventualno, ako neko ima predlog rešenja, da javi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 4 =