Изборник Затворити

Хлороза винове лозе – да ли је могуће да не знамо због чега се јавља?

Хлороза винове лозе се јавља сваке године у већој или мањој мери. Ове године се јавила у већој мери него обично. Углавном на белим сортама (тамјаника, совињон бели, смедеревка) кренула је стидљиво, али последњих дана узима маха. На лишћу, и то углавном млађем, јављају се зоне између нерава које су светло обојене, листови имају мању површину, а интернодије су скраћене. Када се јави у јачем облику, на лишћу се могу видети чак и некротичне зоне. Ови симптоми дефинитивно упућују на закључак да се ради о неком физиолошком проблему. Жуто лишће значи да нема хлорофила у лишћу, а без хлорофила нема фотосинтезе, а без фотосинтезе нема шећера и даље ништа не треба да се каже.

Пресецањем дрвенастог дела стабла утврдили смо да се не ради о болестима дрвенастог дела лозе типа ЕСЦА или Еутипа, иако симптоми на листовима доста личе, на дрвенастим деловима још увек нема симптома. Оно што је, такође, специфично јесте чињеница да се хлороза јавља на појединачним чокотима који расту поред потпуно нормалних чокота. У случају недостатака у исхрани нелогично је да ће једна биљка показати симптоме недостатка, а друга која је поред ње изгледати здраво.

Обично се хлороза везује за неке недостатке у исхрани, и то најчешће за недостатак гвожђа, међутим овога пута то није случај. На неколико локалитета пробали смо различита ђубрива са наглашеним садржајем гвожђа и бљке нису одреаговале. Након тога смо пробали ђубрива са свим потребним микроелементима заједно са биостимулаторима који иницирају усвајање хранива и чекамо резултате. Уколико ово не буде помогло, покушаћемо са неким азотним ђубривима за фолијарну примену и, евенутално, са амино киселинама.

За сада можемо да нагађамо о чему се заправо ради. Можда су прошлогодишње кише направиле поремећај у земљишту и у учешћу појединих елемената у адсорптивном комплексу земљишта. Ми, свакако, на дневном нивоу, пратимо развој ових симптома и сваки нови помак у дијагнози саопштаваћемо на овом сајту. У том смислу позивам стручну виноградарску јавност да узме ово у обзир и евентуално, ако неко има предлог решења, да јави.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =