Изборник Затворити

Опрезно са Глифосатима у виноград!!!

Као хербициду који се јако добро апсорбује преко листа и још боље транслоцира у све делове биљке, Глифосату ће бити потребно веома мало лисне масе винове лозе да би јој направио оштећења. Као инхибитор синтезе амино киселина у биљкама блокира многе физиолошке процесе, и тешко да ће потпуно осушити лозу, али ће јој свакако загорчавати живот неколико година. Најчешће се овај проблем догоди када остану ластари који су кренули из спавајућих окаца на стаблу испод прве жице. Сузбијањем корова депозит доспе и на лишће лозе и ту почињу проблеми.

Иначе је Глифосат одличан за сузбијање корова у виноградима, а још боље ако се комбинује са неким од земљишних хербицида (на пример, на бази тербутилазина Rezon, Terbis, Zeazin…) у дози од 4 литра по хектару. Ови хербициди ће спречити клијање и ницање семена коровских биљака и тако ће се знаћајно продужити период без корова у винограду.

Уколико је опасно ући са Глифосатом због ластара који нису лачени, уместо њега треба одабрати неки од контактних хербицида (десиканата) који не могу значајно оштетити лозу. Лачење је некада врло компликован посао и скуп и захтеван, али од скоро може да се ради и хемијски. Препарат који је и регистрован за те намене зове се Kabuki. Ко би други, него Јапанац. Одлично скида све што дотакне и ту стаје. Нема последица на лозу, а после њега са Глифосатима је далеко безбедније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 3 =