Изборник Затворити

Collis – креирана хемија за пепелницу

Када лоза заврши цветање свима мало лакне. Временске прилике су биле одличне за цветање винове лозе и оплодња је била врхунска. Добро заметање плодова било је и на сортама које се тешко опрашују. Цветање, такође, представља тренутак када лоза прелази из вегетативне фазе у генеративну, односно акценат више није на порасту младара, већ је на формирању и наливању бобице, што у суштини за лозу представља остављање потомства – семена.

Прецветавање је фаза када се посебна пажња посвећује заштити лозе, пре свега бобица и тек формираних гроздова. Тако мали изузетно су осетљиви на напад пепелнице и веома лако буду инфицирани. Пепелницу винове лозе требало је, наравно, сузбијати и пре цветања, а након цветања посебно. Има различитих препарата који добро сузбијају пепелницу, али је Collis за овај третман врхунски избор. Активна материја “кресоксим метил” је контакни део препарата и превентивно штити од нових инфекција, друга активна материја “боскалид” – продире у унутрашњост листова и гроздова и куративно сузбија пепелницу. Тешко да је могао постојати бољи склоп две одличне активне материје. Боскалид је активна материја која се налази и у препарату Cantus, у много већој дози и један је од најбољих ботритицида. Оваква комбинација доприноси и споредном деловању на сиву трулеж са чијим се сузбијањем почиње баш у прецветавању.

Доза примене овог препарата је 400 мл по хектару, и молим вас: држите се дозе по хектару, без обзира на утрошак воде за третирање. Са овом дозом успешно се држи под контролом пепелница и овим препаратом се третман може поновити још једном, практично се може користити све до затварања гроздова.

Овакав препарат креиран од оних који креирају хемију, а скраћено се зову BASF, доноси мир и сигурност у сузбијању пепелнице. Лично га користим неколико година, свуда тамо где су били проблеми са пепелницом успешно ми је помогао да то решим, свуда где је било важно сачувати осетљиве сорте сачувао их је. Много га волим и топло препоручујем.

Милан Алексић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 1 =