Izbornik Zatvoriti

Collis – kreirana hemija za pepelnicu

Kada loza završi cvetanje svima malo lakne. Vremenske prilike su bile odlične za cvetanje vinove loze i oplodnja je bila vrhunska. Dobro zametanje plodova bilo je i na sortama koje se teško oprašuju. Cvetanje, takođe, predstavlja trenutak kada loza prelazi iz vegetativne faze u generativnu, odnosno akcenat više nije na porastu mladara, već je na formiranju i nalivanju bobice, što u suštini za lozu predstavlja ostavljanje potomstva – semena.

Precvetavanje je faza kada se posebna pažnja posvećuje zaštiti loze, pre svega bobica i tek formiranih grozdova. Tako mali izuzetno su osetljivi na napad pepelnice i veoma lako budu inficirani. Pepelnicu vinove loze trebalo je, naravno, suzbijati i pre cvetanja, a nakon cvetanja posebno. Ima različitih preparata koji dobro suzbijaju pepelnicu, ali je Collis za ovaj tretman vrhunski izbor. Aktivna materija “kresoksim metil” je kontakni deo preparata i preventivno štiti od novih infekcija, druga aktivna materija “boskalid” – prodire u unutrašnjost listova i grozdova i kurativno suzbija pepelnicu. Teško da je mogao postojati bolji sklop dve odlične aktivne materije. Boskalid je aktivna materija koja se nalazi i u preparatu Cantus, u mnogo većoj dozi i jedan je od najboljih botriticida. Ovakva kombinacija doprinosi i sporednom delovanju na sivu trulež sa čijim se suzbijanjem počinje baš u precvetavanju.

Doza primene ovog preparata je 400 ml po hektaru, i molim vas: držite se doze po hektaru, bez obzira na utrošak vode za tretiranje. Sa ovom dozom uspešno se drži pod kontrolom pepelnica i ovim preparatom se tretman može ponoviti još jednom, praktično se može koristiti sve do zatvaranja grozdova.

Ovakav preparat kreiran od onih koji kreiraju hemiju, a skraćeno se zovu BASF, donosi mir i sigurnost u suzbijanju pepelnice. Lično ga koristim nekoliko godina, svuda tamo gde su bili problemi sa pepelnicom uspešno mi je pomogao da to rešim, svuda gde je bilo važno sačuvati osetljive sorte sačuvao ih je. Mnogo ga volim i toplo preporučujem.

Milan Aleksić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five + 10 =