Изборник Затворити

Гриња винове лозе Eriophyes vitis

Почетком вегетације на доњем лишћу код винове лозе могу се приметити набори на лицу листа и вунаста превлака на наличју листа. Виноградарима је то познат симптом, а углавном је и познато да ове симптоме изазива ериофидна гриња Eriophyes vitis. Ово је гриња која презимљава у окцу и заједно са кретањем раста ластара и она мигрира из пупољка и насељава се на наличје листа.

Приликом исхране на наличју листа провоцира лозу да се делови листа увијају на горе, а да се на наличју листа интензивира раст ситних длачица – маља. На овај начин гриња себи створи готово идеално станиште у коме проведе највећи део живота. Када се размножи довољно и ове пеге постану тесне, почиње миграција на горње лишће или често и на заперке. Ово се све догоди обично половином лета.

Друга, а често и трећа генерација овде завршава свој животни циклус и током јесени се повлачи у зимска окца, где ће презимити и одакле ће на пролеће кренути из почетка. Дакле, све је јасно.

Без обзира на све симптоме, штете од ове гриње су готово занемариве. Ево и зашто:

– Осим тога што не изгледа добро лишће на чијем наличју живи ова гриња не губи функцију фотосинтезе, а лисна површина се незнатно и увећа због набора који су се формирали.

– Доње лишће након веома кратког временског рока изгуби функцију и биљци једноставно није потребно, јер су носиоци фотосинтезе постали горњи листови који су већи по површини и свакако боље осунчани.

Сузбијање ове гриње је непотребно, али уколико ипак желите да то не гледате у свом винограду, сузбијање је једино могуће успешно извршити у моментима њене миграције или тачније на самом почетку вегетације, када је пораст ластара највише до 5 цм. У овом тренутку ћемо сузбити јединке у миграцији пре него што се населе на наличје листа и самим тим постану недоступне за препарате. Сузбијање се може извршити свим специфичним акарицидима. Поред акарицида, познато је да и препарати на бази сумпора имају споредно деловање на гриње, па се препоручује и њихова примена у овој фази. Применом препарата на бази сумпора у овој фази уједно се врши и спречавање инфекција пепелницом, тако да је његова примена овде двоструко корисна.

Иначе, значајније појаве ових гриња није било у ранијим временима када је примена сумпора у овој фази била обавезна мера, увођењем системика за пепелницу остављен је простор грињама за несметан развој. Сумпор није скуп и треба га обавезно примењивати у првим третманима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fifteen =