Izbornik Zatvoriti

Buđenje plamenjače

Plamenjača vinove loze je pokazala svoju punu snagu tokom prošle, kišovite i nikakve 2014-te godine. Tone i tone grožđa otišlo je u nepovrat. A krenula je neobično rano, još 9. – 10. maja 2014-te izašla je iz mrtvog lišća i izvršila primarne infekcije vinove loze. U ovo vreme prošle godine (oko 25. maja) plamenjača je imala iza sebe dve sekundarne infekcije i već je bila u situaciji da ozbiljno ugrozi lozu.

Velike padavine koje su se ovih dana dogodile u Srbiji dovele su do primarne infekcije vinove loze od strane prezimljavajućih stadijuma plamenjače. Palo je, uglavnom, više od 10 litara po m2, što je sasvim dovoljno za primarne infekcije. Primarna infekcija nije jakog intenziteta i nije baš u situaciji da ugrozi vinovu lozu. Njena važnost ogleda se u tome što se nakon primarne infekcije menja koncept zaštite vinove loze u daljem toku vegetacije.

Kao datum ostvarivanja primarne infekcije ove godine pišemo 25. maj, Dan Mladosti. Dalji razvoj ove bolesti svakako će zavisiti od vremenskih uslova, pre svega od kiše i frekvencije padanja kiše u toku godine. Pošto inkubacioni period (period od infekcije do pojave simptoma) traje najmanje 4 do 5 dana, to znači da ćemo simptome od plamenjače moći da vidimo već oko 30. maja, i tada ih treba tražiti. Prva sledeća kiša nakon 30. maja donosi sekundarnu infekciju, posle koje vingrad već može biti u opasnosti.

Šta se menja u konceptu zaštite? Postoje godine kada se primarna infekcija uopšte i ne dogodi (na primer 2013.) i tada plamenjaču, praktično, nije potrebno ni suzbijati. Prema nekim statističkim podacima, ovo se desi u 5 od 20 godina. A kada se primarna infekcija već desi, onda se i suzbijanju pristupa pažljivije i opreznije. Obično je tada trenutak da se počne sa primenom sistemičnih preparata za zaštitu od plamenjače. Posebna pažnja se treba obratiti na razmak između dva tretmana, koji, u zavisnosti od vremena, može da bude 5 dana, a može i 15 dana. Zato je važno pratiti i imati uvid u svaku infekciju koja se dogodi u vinogradu. Ukoliko su kiše česte, razmak treba smanjiti i obrnuto.

Cvetanje je jedna od najosetljivijih faza u vegetaciji vinove loze i posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu u tom periodu. Praktično, ukoliko se primarna infekcija dogodi pre cvetanja (što je slučaj ove godine) loza treba da bude zaštićena sistemičnim preparatima sve dok bobice ne budu veličine zrna bibera. Ovo u suštini znači da se tretiranja trebaju izvesti u razmacima 7 do 10 dana. Kada loza izađe iz najosetljivije faze može se zaštita izvoditi bar malo opuštenije, do tada biće napeto u u 2015-oj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 3 =