Изборник Затворити

Изазовна 2023. за нама – пламењача винове лозе

2023

ПО ЧЕМУ ЋЕМО ПАМТИТИ 2023 ГОДИНУ

Година 2023 ће бити једна од оних за које желимо да што пре заборавимо кад је виноград у питању. Касније кретање вегетације, затим по негде позни пролећни мраз, и онда све у реду док није наступило кишно лето које је донело велике проблеме у виноградима. Обилне падавине за време цветања довеле су до тога да је оплодња цвасти била лоша, па сада имамо рехуљавост гроздова чак и код оних сорти које иначе немају проблем са оплодњом. Такође, пламењача винове лозе је издоминирала широм Србије.

Осетљивост лозе на пламењачу је највећа баш у време цветања а тада је иначе и било великих и дуготрајних киша. На већ лоше опрашене цвасти уследио је јак напад пламењаче тако да је и она однела свој данак у приносу. Суперћелијске олује су такође обележиле ово лето па смо имали прилике да видимо и оборене читаве редове и стубове у винограду што ће зимус морати да се поправља. Процена је да је у Србији остало између 30 и 40% грожђа, а ни регион није прошао много боље.

Град је такође врло често пратио олујне ветрове па је тако страдао и део приноса. Готово да није било региона где није падао град. Грожђе које је преживело све ове изазове могло је да сазрева током лепе и сунчане јесени. Овакве временске прилике су идеалне за сазревање грожђа па ћемо ипак имати нека лепа вина из бербе 2023…

ДА ЛИ СУ МОГЛИ ДА СЕ ЗАШТИТЕ ВИНОГРАДИ ОД ПЛАМЕЊАЧЕ

Могли су да се заштите виногради, али су виноградари морали бити веома спремни и спретни да би успели у томе. Потрошили су много више препарата за заштиту у односу на просечне године. Морали су бити спремни да за кратко време и веома прецизно ураде заштитне третмане у винограду. Иправни атомизери, правилно дозирање препарата и правовремена заштита дали су резултате ове године.

Ова година је показала праве професионалце у виноградима. Треба нам више таквих професионлаца. У овако изазовним годинама се препознају озбиљни виноградари који пре свега морају да знају шта и због чега раде, а након тога да буду и спремни да то изведу…

Нека ово свима буде поука, и ако смо изгубили део приноса нека смо макар научили нешто из ове виноградарске године…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =