Изборник Затворити

Пламењача винове лозе или…

Пламењача

Дешава се некада да се цвасти на виновој лози једноставно осуше. Разлози су многобројни. То може да уради пламењача, али ове године није. Пламењача се није јавила зато што једноставно није било никаквих инфекција до сада, а у фази цветања их посебно није било.

Може тако нешто да уради и ботритис, али такође није било повољних временских услова да се то деси.

Фитоплазма, такође, проузрокује сличне симптоме, али овај симптом прате и други симптоми на лишћу којих овде нема, макар за сада.

Једино објашњење које за сада можемо да пружимо јесте лоша оплодња током цветања која је била условљена ваздушном сушом. Високе температуре и ниска влажност ваздуха током цветања винове лозе могу да доведу до тога да се жиг тучка јако брзо осуши и да полен једноставно не може да се задржи на врху и да клија.

Последица свега овога јесу рехуљави гроздови. И гроздови могу бити више или мање рехуљави али све док на грозду има и једна заметнута бобица лоза такав грозд неће одбацити. Ако је пак случај да се на целој цвасти не оплоди ни једна бобица биљка такав грозд једноставно одбаци. Последица овога су потпуно осушене цвасти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 2 =