Изборник Затворити

Дигитални виноградарски саветник

дигитални

У ери целокупне дигитализације друштва не заостаје ни виноградарство. Дигитални виноградарски саветник до скоро је био само идеја и предмет маште и жеље, данас је већ стварност у виноградима.

Са поносом можемо да кажемо да смо развили Виноградарску метео станицу која се поставља у виноградима и омогућава виноградарима да у реалном времену и веома прецизно прате шта се дешава у њиховим засадима. Виноградарска метео станица је опремљена различитим сензорима. Они мере: количину падавина, влагу ваздуха и влагу земљишта, температуре ваздуха и земљишта, дужину трајања мокрог лишћа, интензитет зрачења и још додатних параметара од којих зависи развој болести у виновој лози.

Метео станица у винограду
Метео станица у винограду

Ова станица је развијена потпуно у Србији и представља синтезу експертског агрономског знања и најновије софтверске технологије. У вишегодишњем развоју учестовали су стручњаци заштите биља и врхунски програмери. Све са циљем да реше проблем доношења одлука у заштити биља, и коначног успешног сузбијања болести винове лозе.

Станица има соларно напајање, сопствену меморију, мери податке на сваких 15 минута и архивира их у бази података. Има, такође, непрекидну комуникацију са сервером на коме се чувају сви подаци.

Како то ради

Заштита винове лозе се своди на прскање винове лозе, али се прскање ради против болести. Свака од болести које нападају лозу (пламењача, пепелница, ботритис, фитоплазмозе, црна трулеж…) има своје сепцифичне захтеве према временским условима.

Софтвер који прати станицу садржи експертски систем који сублимирањем свих очитаних података са сензора, рачуна и процењује степен опасности од појаве сваке појединачне болести. Уз помоћ таквих алата виноградари тачно знају колика опасност постоји од које болести и на који начин да се организују у заштити. Овакво знање чини да се грешке које се праве у заштити лозе, одабиру препарата, одлучивање о времену третмана и планирању заштите сведу на минимум. Систем познаје биологију наведених болести лозе и биолошке захтеве патогена који напада лозу. Потом упоређује са временским приликама у самом винограду. Тек на остнову тога генерише извештај или обавештење о ситуацији и потребним третманима. Осим свих измерених и анализираних података, овај систем пружа могућност консултације са експертима за заштиту винове лозе из нашег тима.

Свако коме је једном пламењача поцепала виноград зна какав је то осећај. И зна колико је вредно знати када и чиме третирати да се такве штете никада више не десе. Сваки винар који је једном остао без грожђа, а онда након тога није имао вина за ту годину бербе сигурно зна колико је овакав систем важан. Дигитални виноградарски саветник је решење за ове проблеме.

Са аспекта разумевања тероара и квалитета грожђа и вина систем оставља могућност да се унесу физичко хемијски параметри шире, као и будућег вина. Али, и да се те карактеристике повежу са климатским приликама који су се десили током вегетације. На овај начин, кроз неколико година очитавања података може се веома прецизно објаснити које се то тачно карактеристике тероара манифестују кроз произведено вино. Што, коначно може значајно утицати и на продајну цену вина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 9 =