Изборник Затворити

Све што више знаш – мање прскаш

Добро сам запамтио реченицу одличног професора Мирка Ивановића: Свако може да узме прскалицу и да прска сваке недеље, ви се овде школујете да кажете “Сад не треба” и да иза тога станете.

Да би могао да кажеш “Сад не треба” мораш бити озбиљан стручњак или озбиљно луд, па да не доведеш у питање принос на 5, 10 или 50 хектара винове лозе. Ово знање није недостижно, а када је подржано вишегодишњим искуством ту нема грешке. Тако на пример познато је да се пламењача винове лозе може прогнозирати веома прецизно и готово непогрешиво предвидети појава симптома чак и у сат времена. Ово познавање услова који су неопходни за развој пламењаче омогућава да се укључе или искључе препарати за њено сузбијање. Код пепелнице је мало другачије, али је такође донекле предвидиво.

Доследним праћењем временских услова као и раним уочавањем појаве првих симптома могу се постићи значајне уштеде у заштити винове лозе. Поред финансијских уштеда, овим начином се постиже да се препарати позиционирају на право место и у право време, што ће довести до тога да се најбољи и најјачи препарати примене онда кад је највећа опасност од појаве појединих болести. У преводу би могли да кажемо: Зашто би пуцао тешком артиљеријом кад циљ можеш погодити и праћком.

За виноградарске ситуације имамо добра и конкретна решења, уосталом портал због тога и постоји…

Обратите се…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 18 =