Izbornik Zatvoriti

Pojavila se pepelnica

Situacija je prilično neprijatna. Zaštitari starije generacije će vam reći da pepelnicu tražite u vinogradu kada padnu prvi snopovi pšenice, dakle kad počne žetva. U suštini, to se obično i poklopi. Pojava simptoma prvi put ove godine primećena je 22. i 23. juna na različitim lokalitetima u Srbiji. Našli smo je u Negotinu, Župi, Velikoj Drenovi, okolini Niša. Otprilike je njen razvoj ove godine svuda sličan. Pepelnica se obično javi zbog nekih propusta koji se naprave prilikom zaštite. Iz mog iskustva, najčešće je to poddoziranje preparata i nepravilan izbor preparata za pojedine faze razvoja vinove loze.

* Poddoziranje – prilikom zaštite treba se držati propisane doze preparata po hektaru i voditi računa da se po hektaru vinograda potroši gornja propisana doza fungicida za pepelnicu. Samo na ovaj način možemo obezbediti puno delovanje preparata u suzbijanju pepelnice.

Na primer: Falcon je odličan preparat za suzbijanje pepelnice vinove loze i u njegovom uputstvu za upotrebu piše: “Doza primene 300 do 400 ml po hektaru uz utrošak vode 600 do 1.000 litra”. Ovo znači da je teoretski 300 ml na 1.000 litra vode dovoljno, jer tako uostalom piše. Iz uputstva se može protumačiti da je i 400 ml na 600 litra vode ispravna koncentracija. Razlika u ova dva slučaja je više nego dupla. Moja je preporuka da se po hektaru potroši 400 ml preparata uz potrošnju vode koja obezbedi optimalno prskanje. To je najčešće negde oko 700 do 800 litra vode. Ovakav princip određivanja doze važi uglavnom i za druge preparate i daje obično uspeh u zaštiti vinove loze.

* Izbor preparata – veoma je važno u početnim fazama razvoja loze koristiti preparate koji imaju sistemično delovanje, i to izrazite sistemike (Topas, Impakt, Akord, Mystik…) uz dodatak sumpornih preparata, sve dok temperatura to dozvoljava. Kada je loza pred cvetanjem, i kasnije do zatvaranja grozdova, dobar izbor su Vivando, Crystal, Stroby, Collis… odnosno preparati koji imaju ograničeno kretanje kroz bljku. Ovo su neka načelna pravila, ali svaki vinograd traži poseban pristup, jer je borba sa pepelnicom dugoročna, i ne dobija se na brzinu. Zato je važno da se zna istorija zaštite, odnosno istorija pepelnice u vinogradu da bi se program zaštite mogao prilagoditi datoj situaciji.

Ako smo došli u situaciju da se pepelnica već pojavila, mora se pristupiti eradikaciji. To znači da se odamh izvede tretiranje preparatima sa najboljim eradikativnim delovanjem, a to su Systhane ili Falcon, uz dodatak nekih od preventivnih: Vivando, Crystal, Stroby, Collis. Sve doze moraju biti maksimalno preporučene doze po hektaru. Ono što je ovde najvažnije jeste da tretiranje obavezno treba ponoviti za tačno 7 dana. Ni manje, ni više, nego tačno 7. (sedmog) dana. Tretiraju se obavezno cele biljke, nikako se ne tretira samo zona grožđa. Nakon ovoga, pepelnica stane, micelija pocrni i stagnira. Bitka je dobijena, ali rat traje do kraja vegetacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five + 16 =