Изборник Затворити

Појавила се пепелница

Ситуација је прилично непријатна. Заштитари старије генерације ће вам рећи да пепелницу тражите у винограду када падну први снопови пшенице, дакле кад почне жетва. У суштини, то се обично и поклопи. Појава симптома први пут ове године примећена је 22. и 23. јуна на различитим локалитетима у Србији. Нашли смо је у Неготину, Жупи, Великој Дренови, околини Ниша. Отприлике је њен развој ове године свуда сличан. Пепелница се обично јави због неких пропуста који се направе приликом заштите. Из мог искуства, најчешће је то поддозирање препарата и неправилан избор препарата за поједине фазе развоја винове лозе.

* Поддозирање – приликом заштите треба се држати прописане дозе препарата по хектару и водити рачуна да се по хектару винограда потроши горња прописана доза фунгицида за пепелницу. Само на овај начин можемо обезбедити пуно деловање препарата у сузбијању пепелнице.

На пример: Фалцон је одличан препарат за сузбијање пепелнице винове лозе и у његовом упутству за употребу пише: “Доза примене 300 до 400 мл по хектару уз утрошак воде 600 до 1.000 литра”. Ово значи да је теоретски 300 мл на 1.000 литра воде довољно, јер тако уосталом пише. Из упутства се може протумачити да је и 400 мл на 600 литра воде исправна концентрација. Разлика у ова два случаја је више него дупла. Моја је препорука да се по хектару потроши 400 мл препарата уз потрошњу воде која обезбеди оптимално прскање. То је најчешће негде око 700 до 800 литра воде. Овакав принцип одређивања дозе важи углавном и за друге препарате и даје обично успех у заштити винове лозе.

* Избор препарата – веома је важно у почетним фазама развоја лозе користити препарате који имају системично деловање, и то изразите системике (Topas, Impakt, Akord, Mystik…) уз додатак сумпорних препарата, све док температура то дозвољава. Када је лоза пред цветањем, и касније до затварања гроздова, добар избор су Вивандо, Црyстал, Стробy, Цоллис… односно препарати који имају ограничено кретање кроз бљку. Ово су нека начелна правила, али сваки виноград тражи посебан приступ, јер је борба са пепелницом дугорочна, и не добија се на брзину. Зато је важно да се зна историја заштите, односно историја пепелнице у винограду да би се програм заштите могао прилагодити датој ситуацији.

Ако смо дошли у ситуацију да се пепелница већ појавила, мора се приступити ерадикацији. То значи да се одамх изведе третирање препаратима са најбољим ерадикативним деловањем, а то су Systhane или Falcon, уз додатак неких од превентивних: Vivando, Crystal, Stroby, Collis. Све дозе морају бити максимално препоручене дозе по хектару. Оно што је овде најважније јесте да третирање обавезно треба поновити за тачно 7 дана. Ни мање, ни више, него тачно 7. (седмог) дана. Третирају се обавезно целе биљке, никако се не третира само зона грожђа. Након овога, пепелница стане, мицелија поцрни и стагнира. Битка је добијена, али рат траје до краја вегетације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + five =