Изборник Затворити

Мировање винове лозе

Од момента када лишће опадне са чокота, па све до кретања окаца у пролеће, винова лоза се налази у фенофази мировања. У току мировања животне активности су на минимуму. Спроводни снопићи су или испуњени ваздухом или биљним соковима који имају растворене шећере и остале хранљиве материје у веома високим концентрацијама које обезбеђују врло ниску тачку смрзавања. На тај начин лоза се штити од измрзавања. Мировање се у нашим климатским условима може поделити у две фазе. Физиолошко мировање и Еколошко мировање.

Физиолошко мировање долази због потребе биљке да се припреми за наредну вегетацију. У нашим условима траје негде до почетка марта. У овом периоду вегетација неће кренути, без обзира на евентуалне високе температуре за ово доба године. У биљци су активни многи блокатори кретања вегетације и они неће дозволити да се активирају физиолошки процеси који би означили кретање вегетације.

Када се потреба за мировањем заврши, блокатори су разграђени и вегетација би могла да крене. У нашем климату лоза наставља да мирује због ниских температура и зиме која још увек траје. То је Еколошко мировање и оно ће трајати све док се земљиште загреје и вегетација може коначно да крене.

Згодна је прилика да се током мировања сузбију корови. Нема много других послова, а у зависности од локалитета на коме се виноград налази, могу се наћи и понеки корови који не мирују. Уколико има зелених корова могу се користити тотални хербициди када су температуре изнад 10 степени. Требало би обавезно искористити прилику и заједно са тоталима у земљиште унети и неки земљишни хербицид, у зависности од доминантних корова на том месту. Овим сузбијањем корова купићемо себи додатно време у пролеће када крену сви остали радови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + twenty =