Izbornik Zatvoriti

Mirovanje vinove loze

Od momenta kada lišće opadne sa čokota, pa sve do kretanja okaca u proleće, vinova loza se nalazi u fenofazi mirovanja. U toku mirovanja životne aktivnosti su na minimumu. Sprovodni snopići su ili ispunjeni vazduhom ili biljnim sokovima koji imaju rastvorene šećere i ostale hranljive materije u veoma visokim koncentracijama koje obezbeđuju vrlo nisku tačku smrzavanja. Na taj način loza se štiti od izmrzavanja. Mirovanje se u našim klimatskim uslovima može podeliti u dve faze. Fiziološko mirovanje i Ekološko mirovanje.

Fiziološko mirovanje dolazi zbog potrebe biljke da se pripremi za narednu vegetaciju. U našim uslovima traje negde do početka marta. U ovom periodu vegetacija neće krenuti, bez obzira na eventualne visoke temperature za ovo doba godine. U biljci su aktivni mnogi blokatori kretanja vegetacije i oni neće dozvoliti da se aktiviraju fiziološki procesi koji bi označili kretanje vegetacije.

Kada se potreba za mirovanjem završi, blokatori su razgrađeni i vegetacija bi mogla da krene. U našem klimatu loza nastavlja da miruje zbog niskih temperatura i zime koja još uvek traje. To je Ekološko mirovanje i ono će trajati sve dok se zemljište zagreje i vegetacija može konačno da krene.

Zgodna je prilika da se tokom mirovanja suzbiju korovi. Nema mnogo drugih poslova, a u zavisnosti od lokaliteta na kome se vinograd nalazi, mogu se naći i poneki korovi koji ne miruju. Ukoliko ima zelenih korova mogu se koristiti totalni herbicidi kada su temperature iznad 10 stepeni. Trebalo bi obavezno iskoristiti priliku i zajedno sa totalima u zemljište uneti i neki zemljišni herbicid, u zavisnosti od dominantnih korova na tom mestu. Ovim suzbijanjem korova kupićemo sebi dodatno vreme u proleće kada krenu svi ostali radovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × one =