Plamenjača ili...
Postavio(la) admin u 28.07.2021. 09:39:10

Dešava se nekada da se cvasti na vinovoj lozi jednostavno osuše. Razlozi su mnogobrojni. To može da uradi plamenjača, ali ove godine nije. Nije zato što jednostavno nije bilo nikakvih infekcija do sada, a u fazi cvetanja ih posebno  nije bilo...


Proširene novosti

Dešava se nekada da se cvasti na vinovoj lozi jednostavno osuše. Razlozi su mnogobrojni. To može da uradi plamenjača, ali ove godine nije. Nije zato što jednostavno nije bilo nikakvih infekcija do sada, a u fazi cvetanja ih posebno  nije bilo. 

Može tako nešto da uradi i Botritis, ali takođe nije bilo povoljnih vremenskih uslova da se to desi.

Fitoplazma, takođe, prouzrokuje slične simptome, ali ovaj simptom prate i drugi simptomi na lišću kojih ovde nema, makar za sada.

Jedino objašnjenje koje  za sada možemo da pružimo jeste loša oplodnja tokom cvetanja koja je bila uslovljena vazdušnom sušom. Visoke temperature i niska vlažnost vazduha tokom cvetanja vinove loze  mogu da dovedu do toga da se žig tučka jako brzo osuši i da polen jednostavno ne može da se zadrži na vrhu  i da klija.

Posledica svega ovoga jesu rehuljavi grozdovi. I grozdovi mogu biti više ili manje rehuljavi ali sve dok na grozdu ima i jedna zametnuta bobica loza takav grozd neće odbaciti. Ako je pak slučaj da se na celoj cvasti ne oplodi ni jedna bobica biljka takav grozd jednostavno odbaci. Posledica ovoga su potpuno osušene cvasti.