Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Oprezno sa Glifosatima u vinograd!!!
Oprezno sa Glifosatima u vinograd!!!

Kao herbicidu koji se jako dobro apsorbuje preko lista i još bolje translocira u sve delove biljke, Glifosatu će biti potrebno veoma mamlo lisne mase vinove loze da bi joj napravio oštećenja. Kao inhibitor sinteze amino kiselina u biljkama blokira mnoge fiziološke procese, i teško da će potpuno osušiti lozu, ali će joj svakako zagorčavati život nekoliko godina. Najčešće se ovaj problem dogodi kada ostanu lastari koji su krenuli iz spavajućih okaca na stablu ispod prve žice. Suzbijanjem korova depozit dospe i na lišće loze i tu počinju problemi.

Inače je Glifosat odličan za suzbijanje korova u vinogradima, a još bolje ako se kombinuje sa nekim od zemljišnih herbicida (na primer, na bazi terbutilazina Rezon, Terbis, Zeazin...) u dozi od 4 litra po hektaru. Ovi herbicidi će sprečiti klijanje i nicanje semena korovskih biljaka i tako će se znaćajno produžiti period bez korova u vinogradu.

Ukoliko je opasno ući sa Glifosatom zbog lastara koji nisu lačeni, umesto njega treba odabrati neki od kontaktnih herbicida (desikanata) koji ne mogu značajno oštetiti lozu. Lačenje je nekada vrlo komplikovan posao i skup i zahtevan, ali od skoro može da se radi i hemijski. Preparat koji je i registrovan za te namene zove se Kabuki. Ko bi drugi, nego Japanac. Odlično skida sve što dotakne i tu staje. Nema posledica na lozu, a posle njega sa Glifosatima je daleko bezbednije.

glifosat2.jpg

glifosat3.jpgSamo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.