Zaštita vinove loze

slide01 slide02 slide03 slide04 slide05 slide06 slide07
fitomedik.fert@gmail.com

fitomedik.fert@gmail.com


Ovo je mesto za Vaš oglas.

Iz galerije...
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravljena lozinka?
Zatražite novu ovde.
Mirovanje vinove loze
Mirovanje vinove loze

Od momenta kada lišće opadne sa čokota, pa sve do kretanja okaca u proleće, vinova loza se nalazi u fenofazi mirovanja. U toku mirovanja životne aktivnosti su na minimumu. Sprovodni snopići su ili ispunjeni vazduhom ili biljnim sokovima koji imaju rastvorene šećere i ostale hranljive materije u veoma visokim koncentracijama koje obezbeđuju vrlo nisku tačku smrzavanja. Na taj način loza se štiti od izmrzavanja. Mirovanje se u našim klimatskim uslovima može podeliti u dve faze. Fiziološko mirovanje i Ekološko mirovanje.

Fiziološko mirovanje dolazi zbog potrebe biljke da se pripremi za narednu vegetaciju. U našim uslovima traje negde do početka marta. U ovom periodu vegetacija neće krenuti, bez obzira na eventualne visoke temperature za ovo doba godine. U biljci su aktivni mnogi blokatori kretanja vegetacije i oni neće dozvoliti da se aktiviraju fiziološki procesi koji bi označili kretanje vegetacije.

Kada se potreba za mirovanjem završi, blokatori su razgrađeni i vegetacija bi mogla da krene. U našem klimatu loza nastavlja da miruje zbog niskih temperatura i zime koja još uvek traje. To je Ekološko mirovanje i ono će trajati sve dok se zemljište zagreje i vegetacija može konačno da krene.

vinograd_zimi.jpg

Zgodna je prilika da se tokom mirovanja suzbiju korovi. Nema mnogo drugih poslova, a u zavisnosti od lokaliteta na kome se vinograd nalazi, mogu se naći i poneki korovi koji ne miruju. Ukoliko ima zelenih korova mogu se koristiti totalni herbicidi kada su temperature iznad 10 stepeni. Trebalo bi obavezno iskoristiti priliku i zajedno sa totalima u zemljište uneti i neki zemljišni herbicid, u zavisnosti od dominantnih korova na tom mestu. Ovim suzbijanjem korova kupićemo sebi dodatno vreme u proleće kada krenu svi ostali radovi.Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ili se registrujte.

Nema ocena.